Kooperacija

UDRUŽENJE FILMSKIH RADNIKA BOSNE I HERCEGOVINE

Osnovano 1950. godine, okuplja više od tri generacije redatelja i drugih predstavnika bosanskohercegovačkog filma, uključujući brojne pobjednike značajnih međunarodnih filmskih festivala i dobitnike drugih državnih i međunarodnih nagrada. Predsjednica udruženja je Elma Tataragić, koja je i ove godine umjetnička direktorica našeg festivala BOSNA HERCEGOVINA LOOKS AROUND, zajedno sa Melinom Alagić i Asjom Krsmanović.

Udruženje igra važnu ulogu u razvoju i orijentaciji filmske industrije u BiH. Od 2003. godine organizira godišnji BIH Film Festival u okviru Sarajevo Film Festivala. Kao platforma, ne samo da povezuje mlade talente iz Sarajeva, Banjaluke, Bijeljine i Tuzle, već pruža i scenu za strane produkcije o Bosni i Hercegovini i filmove bosanskohercegovackih autora koji žive i rade u inostranstvu. Udruženje izdaje kataloge bioskopa u BiH koji se smatraju najvažnijim reklamnim materijalom za bosanskohercegovački film na festivalima poput Cannesa i Berlina.

Važan dio festivala predstavlja studentski takmičarski program koji u Sarajevu okuplja studente filma iz cijele zemlje. Udruženje je 2015. godine postalo članom Evropske filmske promocije i filma Nova Evropa za Bosnu i Hercegovinu. Od marta 2016. godine i filmski glumci su dio članstva.

 

INTERKULTUR RUHR

METROPOLE RAZNOLIKOSTI - KULTURALNE RAZLIKE

2016. godine pokrenuta je inicijativa Regionalnog udruženja Ruhr i Ministarstva kulture NRW-a, "Interkultur Ruhr". Cilj je bio stvoriti regionalni okvir za umjetničku i kulturnu raspravu o novoj urbanoj raznolikosti i održivog jačanja slike o sebi kao "metropole raznolikosti ". Podrška postojećim inicijativama jednako je dio programa kao i planiranje novih projekata i kritički nadzor projekata i institucija.

Međunarodni filmski festival BOSNA HERCEGOVINA LOOKS AROUND je partner inicijative Interkultur Ruhr od svoje premijere 2018. godine. Zajedno se radujemo ne samo da ćemo moći održati naš festivalski format u drugoj godini koja nije idealna za kinematografiju, već ćemo i dalje proširiti svoj domet i umrežiti aktivnosti sa lokalnih, regionalnih i međuregionalnih na evropske i globalne zahvaljujući mnogim predanim saradnicima.

Ključ novih međusobnih otvaranja, susreta i dijaloga i dalje će biti filmovi u našim festivalskim programima: bilo kroz konfrontaciju sa stvarnošću sadašnjosti, kroz slike i narative izvan svih perceptivnih rutina ili dok ćete biti zapanjeni umjetničkim odgovorima na nove pitanja koja se postavljaju u prvom redu Pojavljuju se dokazi o neslućenim odgovorima.

Da znam nešto što je korisno za mene, ali štetno za moju porodicu, izbacio bih to iz uma. Da znam nešto što bi bilo dobro za moju porodicu, ali ne i za moju zemlju, pokušao bih to zaboraviti. Da znam nešto što bi bilo korisno za moju otadžbinu, ali štetno za Evropu, ili nešto što bi bilo korisno za Evropu, ali štetno za čovječanstvo, smatrao bih to kriminalnim."

Montesquieu (1689-1755)