11. JULI 1995 - 11. JULI 2024: SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI

11.07.2024

>

Danas po prvi put možemo, 29 godina nakon genocida u Srebrenici 1995. godine, obilježiti 11. juli i na temelju rezolucije koju je usvojila Generalna skupština UN-a 23. maja, kao Međunarodni dan sjećanja.

Rezolucija koju su predložile Njemačka i Ruanda izričito osuđuje kako negiranje genocida u Srebrenici kao povijesnog događaja, tako i veličanje počinitelja koje su međunarodni sudovi osudili za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

TIHI MARŠ 6. JULA U DORTMUNDU

Naše udruženje sudjelovalo je i ove godine u maršu šutnje u centru Dortmunda u znak sjećanja na 8372 žrtve genocida u Srebrenici. Organizator i domaćin ponovno je bilo udruženje AMANET, Njemačko-bosanska inicijativa NRW e. V., partner našeg MEĐUNARODNOG FILMSKOG FESTIVALA BOSNA I HERCEGOVINA LOOKS AROUND u Bottropu. Pokroviteljstvo je preuzeo Savjet za integraciju grada Dortmunda.

 

EVROPSKO OBEĆANJE

U svojoj aktuelnoj izjavi povodom dana sjećanja, glavna tajnica Vijeća Europe, Marija Pejčinović Burić, istaknula je da učenje iz prošlosti nužno zahtijeva priznanje djela, „bez ikakvog prostora za poricanje, revizionizam povijesti ili veličanje osuđenih ratnih zločinaca.“ Izjava završava obećanjem: „Također, mora se jasno reći da netolerancija, govor mržnje i drugi oblici diskriminacije otvaraju vrata bolu i patnji. Vijeće Europe će se i dalje odlučno suprotstavljati tim nepravdama i promicati ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava kao pravi put za naša društva.“

 

Povijesna i trenutna pozadina ove izjave uključuje napomenu da su, osim Srbije i zemalja poput Rusije, Sjeverne Koreje i Kine, i članica EU Mađarska glasala protiv rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a.