Ideja i intencija festivala

4. INERNACIONALNI BOSNIA AND HERZEGOVINA LOOKS AROUND FESTIVAL  2021. prikazivati će filmove, 7 dana online u okviru glavnog takmičenja i studentskog natjecanja. Cilj je prikazati razvoj Bosni i Hercegovine i regiona u obliku pokretnih i staticnih slika iz različitih perspektiva: u scenama i narativima zajedničke istorije i ratnih trauma, socijalne kontradikcije i nejednakosti.

Rezultat su dokumenti o unutrašnjoj napetosti društva koja varira između suočavanja sa svakodnevnim životom i optimističnih raspoloženja, iscrpljenosti i mogućnosti za emigraciju - a koja se također suočava sa potrebom izbjeglih koji traže zaštitu, kojima je biH u biti slijepa ulica na pragu Evrope.

Istovremeno, takvo mjesto stvara nepogrešivu jasnoću. Konkretno, vještine improvizacije i preživljavanja ili očajnička solidarnost protiv povratka u doba etno-nacionalističkog revanšizma, čine da vrijednosti poput mira i ljudskih prava postaju hitni i neophodni. Ako ne ovdje, gdje bi evropsko razmišljanje i djelovanje bili izazvani da ponovo otkriju svoju emancipatorsku i estetsku karizmu?